Udelili ocenenia Katolíckej cirkvi vedcom - Fides et Ratio za rok 2012

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - Pri príležitosti výročia vydania encykliky pápeža Jána Pavla II. Fides et ratio (Viera a rozum) Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na návrh jej Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru dnes večer slávnostne udelila rovnomennú cenu pre rok 2012 za zásluhy o dialóg medzi vierou a vedou.

Cenu Fides et Ratio z rúk bratislavského arcibiskupa metropolitu a predsedu KBS Stanislava Zvolenského za prítomnosti Mons. Františka Rábeka, ktorý je predsedom Rady KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru, prevzal emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov Svätej Stolice, Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko.

Ocenenie takisto získala biologička doc. RNDr. Oľga Erdelská, DrSc., emeritná členka Učenej spoločnosti Slovenskej akadémie vied (SAV).

In memoriam ocenenie Fides et ratio udelili aj astronómovi prof. RNDr. Antonovi Hajdukovi, DrSc., ktoré prevzala jeho manželka.

Na slávnosti v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa zúčastnil aj apoštolský nuncius Mario Giordana, biskupi, kňazi, predstavitelia univerzít, Slovenskej akadémie vied, Národnej rady SR a ďalší hostia

Zmyslom oceňovania zástupcov vedeckej obce zo strany Katolíckej cirkvi by mala byť motivácia pre výnimočné kresťanské svedectvo v tejto oblasti a vyjadrenie dialógu vedy a viery, či viery a rozumu, ako vyplýva z názvu pápežskej encykliky, podľa ktorej je ocenenie pre vedcov pomenované.

Slávnostnému odovzdaniu ocenení predchádzala o 16.30 h svätá omša za vedcov v neďalekom Kostole Jezuitov. Jej hlavným celebrantom aj kazateľom bol kardinál Jozef Tomko.

Po prvýkrát KBS udelila ocenenie Fides et ratio v septembri 2010. Z rúk vojenského ordinára Mons. Františka Rábeka vtedy cenu prevzal slovenský vedec - fyzik a vysokoškolský pedagóg prof. RNDr. Július Krempaský.
 

Vyberte región